Címlap Hírek Nemzetközi Tűzoltótechnika-kiállítás

Nemzetközi Tűzoltótechnika-kiállítás

2015. június 19-20-án a szlovákiai Somorja ÖTT immáron harmadik alkalommal rendezte meg a város központjában Nemzetközi Tűzoltótechnika-kiállítását. A két nap folyamán különböző korok technikájával mutattak be rendkívül változatos és látványos bemutatókat a résztvevő hagyományőrzők. A programok mellett három helyszínen lehetett a kiállított eszközöket, járműveket és kisebb tárgyakat megtekinteni.
A nagyszabású kiállításon részt vevő mindösszesen 56 gyűjtő/kiállító Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról érkezett. A kiállított 104 technikai eszköz legtöbbjét működés közben is megcsodálhatták az érdeklődők. Néhány jellemző adatok a kiállított technikákról; 13 db 1920-30-as években gyártott tűzoltó automobil, 12 1970-80-as években gyártott tűzoltó gépjármű, 2 db 1800-as években készült gőzfecskendő, 2 db század elejei tűzoltó lajt és 17 lóvontatású fecskendő megszemlélésére nyílt lehetőség a hétvégén.
 
Győr-Moson-Sopron megyéből a kiállításon részt vett:

  • Kimle ÖTE
  • Bősárkány ÖTE
  • Csorna ÖTE
  • Dunakiliti ÖTE
  • Fertőszentmiklós ÖTE

 
A rendezvényen részt vevő valamennyi ÖTE saját gépjárművével érkezett a kiállításra, s mutatta be azt a kiállítás során és vett részt azzal a felvonuláson. Fertőszentmiklós ÖTE tűzoltó múzeumának állandó tárlatából egy 1950-es évek elején gyártott MÁVAG "Honvéd" 800 l/p-es, valamint egy 1962. évben gyártott TL 400 l/p kismotorfecskendővel, és egy 1920-as években gyártott kazalfecskendővel járult hozzá az egykori Paulánus kolostorban berendezett időszakos kiállítás anyagához. A rendezvény során történeti oltási gyakorlat bemutatásába kapcsolódtak be a fertőszentmiklósi önkéntes tűzoltók, amely során az 1920-as években a budapesti Tűzoltószer és Létragyár által gyártott tűzoltó lajtjukkal szolgáltattak vizet a somorjai tűzoltók lóvontatású, kézi működtetésű fecskendőjének.

 

 

Vécs Pál
Elnök
GY-M-S Megyei Tűzoltó Szövetség

 

Módosítás: (2015. június 25. csütörtök, 19:56)

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 17 vendég böngészi
Időjárás